Thursday, March 24, 2011

A blatant copy from one reply in Tun M's blog.

By sikenit on March 23, 2011 12:39 AM
Salam Tun dan pembaca budiman sekelian,
1. Orang yang kononnya menyesal kenapa dia dilahiran Melayu dan tidak sebagai Islam sahaja tu...sebenarnya nak tunjuk HEBAT PEMIKIRAN. Kononnya DIA lah sahaja yang pandai,sampai last-last nampak sangat kebodo-piangannya itu!!!

2. JAwapan Tun dalam post ini sudah cukup mantap sebagai jawapan, jadi saya tak mau hurai lagi. Yang saya nak komen di sini, ada dua hal, dan saya minta maaf sebab guna blog Tun untuk menyatakan komen saya.

3. Pertama bab DNA ni... saya ada dengar kawan saya, seorang yang 'berpendidikan' juga lah... katanya si AI tu tak mau bagi DNA dia sebab takut nanti dimanipulasi oleh pihak-pihak tertentu.

4. Ini pun satu lagi contoh al-bodo-piang. Saya tak maulah nak masuk cerita bab technicalities of DNA profiling, how DNA samples are obtained and analysed, sebab hanya jauhari yang mengenal manikam. Tapi yang syoknya, puak-puak marhaen pak turut ni.. pandai dok mengulang apa yang orang cakap saja, tetapi kalau diberi penerangan oleh orang-orang yang arif dalam hal DNA mereka tak mau terima pulak!!!. Itu sebab saya kata bodo-piang!! Bila orang cakap yang betul tak mau pecaya, tapi cakap si ahlil-kelentong tu dia percaya giler!!!

5. Anyway, apa yang ingin saya ketengahkan disini ialah- bab sampel itu nanti DIMANIPULASI OLEH PIHAK-PIHAK TERTENTU... ha....bunyinya hebatkan? Hakikatnya ialah, dia tak percaya pada orang, dan ingat orang nak kelentong dia.

6. Tuan-tuan dan puan-puan. Orang-orang yang alim dalam agama berkata, NAbi SAW selalu anggap orang lain baik, kerana Baginda SAW sendiri adalah seorang yang baik. Orang Barat pula kata, "It takes a thief to catch a thief". Pada pandangan saya yang kerdil ini pula, mengambil iktibar daripada kedua-dua contoh tadi, bermakna orang yang selalu menganggap orang lain akan manipulasi dia itu, sebenarnya dialah seorang yang suka manipulasi orang lain, maka dia selalu beranggapn orang lain akan manipulasi dia. PADAHAL, SATU DUNIA TELAH DENGAR HIRUK PIKUK RIUH RENDAH YANG DIA SENDIRI UMUMKAN KEPADA DUNIA, BAHWA PADA 16 SEPT 2008, KERAJAAN PAKATAN RAKYAT AKAN MEMERINTAH MALAYSIA. (Remember the statement- they are coming over to our side ...)Kemudian, bila tak jadi??? oh... begitulaaa, beginilaaa, itulaa inilaaaa..kok tuaaa, kok nilaa... INILAH THE MASTER of MANIPULATION AT WORK!!! maka dia anggap semua orang pun perangai macam dia........ Sebenargnya, dia tak mau bagi DNA. HAbis cerita.

7. Agak-agaklah, tuan-tuan dan puan-puan, kalau bagi satu calit air liur tu untuk test, berapa tahunkah lama masa yang diambil untuk analyse? 1 tahun, 2 tahun? atau 1 , 2 hari? atau 1, 2 minggu? Tak bolehkah diambil 7 orang pakar dari seluruh dunia, ikuuuuutttt sampel tu daripada mulut DIA, sampai masuk kereta, masuk LAB, pakat duduk keliling sampel tu semua pakar-pakar, siap rakam video lagi every step.. so that boleh nampak, kot2 ada orang nak manipulate kat mana-mana... and then bila keluar result umum ke seluruh dunia melalui live telecast- whether they match or not. HAbis cerita. Kalau match-match lah. Kalau tak, tak lah... apa susah? Dimana ada ruang nak manipulate apa-apa?

8. Perkara kedua yang saya nak sebut di sini Tun, saya tumpang lalu ya...
Berkaitan nikah dalam masjid. NAbi SAW bersabda dalam satu hadith, mafhumnya, lebih kurang, jika kamu berkata sesuatu itu daripadaku, sedangkan aku tidak menuturkannya, maka siapkanlah tempat untuk kamu di neraka.
Apabila seorang ahli majlis fatwa telah berkata NAbi SAW tidak suka, tidak menggalakkan dan bukan amalan NAbi SAW untuk menjalankan akad nikah di masjid, maka JANGANLAH kita kata tak apa. SAya yakin, Dato' ahli Majlis Fatwa itu telah mengkaji dengan mendalam, sebelum beliau berkata demikian dan saya disini ingin bertanya ahli-ahli alim ulamak yang lain, benarkah ada larangan NABI SAW sedemikian. Jika ya, janganlah tuan-tuan duduk senyap. Berkatalah yang benar!

9. JAnganlah biarkan umat ISlam di MAlaysia ini terus menerus buat perkara yang NABI SAW tak suka, walaupun nampak zahirnya macam baik dan bermanfaat, iaitu- memudahkan imam, jimat wang, jimat masa..etc etc etc... kerana sesuatu perkara yang Nabi SAW tak suka, KITA WAJIB YAKIN PASTI ADA SEBAB YANG SANGAT BAIK KENAPA NABI TAK SUKA.

10. Jika benar NAbi SAW tidak suka kita menjalankan akad nikah di masjid, saya ingin tanya kepada pak-pak imam yang masih insist (dan juga Pak Menteri yang menyokong)untuk menikahkan pasangan-pasangan pengantin di masjid dengan soalan ini,
Andai kata Nabi SAW hadir sama di depan anda semasa anda hendak menjalankan upacara akad nikah dan mengulangi kenyataannya bahawa BAGINDA TIDAK SUKA pengantin dinikahkan di dalam masjid, masihkah tuan-tuan akan meneruskan upacara itu? Sanggupkah tuan-tuan buka mulut dan berkata, "Tapi, ya Rasulullah, beginikan jimat wang, jimat masa, kami tak perlu pergi banyak-banyak tempat!bla bla bla" Sanggupkah tuan-tuan? Beranikah tuan-tuan? Adakah kita berani kata "Its okay, even if Nabi SAW tak suka" simply because he is not in front of us now? So, di mana Nabi dalam kehidupan kita? Dalam lipatan buku sejarah kah? atau dalam hati kita kah? Sanggup ya, kita melakukan sesuatu yang Kekasih kita tak suka? What kind of love for RAsulullah SAW is this?

11. Secara peribadi, saya berpendapat bahawa masjid memang BUKAN lokasi yang sesuai untuk majlis akad nikah kerana -cubalah tuan-tuan lihat keadaan akad nikah sekarang yang di lakukan di masjid-masjid. PENUH DENGAN KEADAAN yang tak senonoh.

12. Tuan-tuan, MASJID ITU RUMAH ALLAH SWT, bukan bangunan kosong...Orang-orang perempuan yang pakai baju ketat-ketat, bermake-up sampai macam entah apa, ada ke tidak yang dalam haid? sama-sama duduk buat selamber...dalam masjid. Jika akad tu selepas waktu solat, mereka dah datang lebih awal, melepak kat koridor, tak masuk solat pun..... Tak hormat langsung pada waktu solat, habis kalau dah uzur, buat apa datang masjid???

13. Dan pukulan yang paling KAW sekali, lepas akad, ada acara membatalkan air sembahyang dalam masjid- ala-ala "You may kiss the bride" lah.... maka bersalamlah si pengantin ni, cameraman pula asyik nak tangkap gambar- ha.. cium,cium tangan, cium dahi, cium sana cium sini- pipilah.. tah apa-apa lah..habuan kamera. Apa ni tuan-tuan?? Bercium dalam rumah ALLAH?? TAK BERADAB LANGSUNG dengan ALLAH SWT..., membatal air sembahyang dalam masjid??? Kita dianjurkan ada wudhu dalam masjid, bukan BATALKAN WUDHU!!!

14. Tuan-tuan, Pernikahan adalah permulaan kepada satu keadaan yang mana seorang Muslim dan Muslimah akan terus menerus berada dalam keadaan beribadah kepada ALLAH SWT. Tempoh habis ibadah ini ialah bila salah seorang mati, atau pasangan itu bercerai.... Bgaimana sanggup kita biarkan ibadah ini bermula dengan cara yang tak kena dengan cara Nabi? JIKA BENAR NABI SAW TAK SUKA, maka saya mencadangkan kepada kita semua, Janganlah buat benda yang NAbi Tak suka. Tak cukupkah statistik perceraian di Malaysia untuk membuktikan bahawa bila dah buat cara tak kena tu, tak jadi elok pun.....buruk banyak ler.. dan pihak berkuasa agama asyik pening kepala, kenpa ya... ramai sangat yang bercerai? tak bercerai macam mana..awal perbuatan ibadah tu sendiri dah tak kena...!!!

14. MAka sibuklah, buat kursus itu, buat kursus ini, training itu, training ini, padahal CARA buat bukan cara NAbi, nak mai keberkatan macam mana???

14. Wahai tuan-tuan imam...tuan-tuan adalah orang yang bertanggungjawab memelihara agama dan terkedepan dalam hal agama di sisi masyarakat... Janganlah MALAS nak buat kerja ini.. Banyak ganjaran di sisi Allah SWT nanti...yakinlah....

Wallahua'lamu bissawab...

JAga diri, jaga solat semua... Semoga solat kita dapat mencegah kita dari perbuatan-perbuatan yang keji dan mungkar...

sikenit.

2 comments:

anti bohmau said...

thanks mr. glassman,

i read si kenit's entry with the same feelings...why do muslims like to do weird things which they, later have to be answerable for it?

glassman said...

the ugly sides of raising the issues of the malays...the truths have been twisted....history, facts, current news- all can be manipulated by anyone with bad intentions...

sometimes the intentions are good, just their command of the subject is bad,.. lol