Sunday, March 8, 2009

bahasa?

Nak belajar maths dan sains dalam bahasa malaysia? Kenapa sampai di situ saja? Ugama pun jangan guna bahasa lain.. guna bahasa malaysia saja. Mandarin pun jgn guna. tamil pun tak boleh.. semua biar dalam bahasa malaysia.

sudah lah, pak samad. sampai beruban janggut, masih .... isk.. tak tau aku nak kata apa. Hari tu, masa kat SOGO , dah kata skali kat muka pak samad dah,, kenapa biar diri di peralatkan? kali ini.. minta maaf la Pak Samad OI!!! tak terkata apa2 dah.

Bila nampak muka nasaruddin, teringat aku masa dia di temuramah DJ stesen rangkain biru,, kalau tak silap. masa tu masih guna rangkaian biru. dengan DJ pun hang tak bley jawab... kalau lah ada rakaman interbiu tu kan bagus? wawancara... temuramah .......... mana2 lah hangpa suka nak pakai..

Yang jadi mangsa bukan hangpa, tapi anak cucu hangpa.. bengong betoi, lagi tak sedark kaa? Bukan saja Pak Samad jadi alat, tok2 guru pun jadi alat. Konon ngaji ugama jadi ulamak hebat lah? aku yang tak mengaji tinggi pun nampak perangkap samar Yahudi dalam usaha hangpa tu. cetek sungguh minda hangpa.

malaih dah nak cakap lebark panjang hai2 camni.

2 comments:

KODEN said...

Salam,

Aku mcm hang. Im for "the injection" of english into our education system. How much, how agressive n which subject is not for me to emotionally decide.
Sorry Dude, i don't agree with your comments on Pak Samad.
First n formost u MUST understand that dari dia tak dak janggut sampai la berjela tu..., he CHAMPIONS the Malay litarary.
Dah tu, s much s u r emotional in your own way, why can't he do it in his own way...?, even if it means going to the streets. U must oso understand that he has always been a street artist.
Yg lagi sedih Dude, u choose wrong time to unveild 1 of your masterpieces with a bendera BN in his hand. It's a little confusing for me bcos hang kata that work was completed a few days before merdeka. Why bendera BN n not bendera Malaysia? Remember, semua parties fight for merdeka in their own way (termasuk parti komunis). How much each of them contributed to the merdeka is secondary.
Aku nampak mcm your preference for BN buat hang marah kat Pak Samad n ulamak tu jadi over sikit.
Honestly i hope im wrong bcos i've always have a high respect for ur intelectuality bro.
Put on ur rational cap n pikiaq tengok kat apa yg aku kata ni.

Wassallam.

CIOW

KODEN

Dik DI said...

Salam. Gambaq hang tu kena cari gambar yg senyum sikit. Baru chun!!
TEST. TEST.